Cevap: Pir Sultan Abdal şiirlerinde namazdan bahs ediyormu
Gerçek olsa da istemeyen namaz kılmaz, namaz sadece ibadetin bir şeklidir. Amaç huzura çıkmak, dua etmekse şekillere takılmamak gerekir. Ayrıca kimse kimsenin ibadetinden zarar görmüyorsa bence şekil değil amaç önemlidir. İsteyen istediği gibi ibadetini yapar kimseye yargılamak düşmez. İster amuda kalkar ister yere yatar ister semah döner ister diz çöker. İnsanlar neden birbirlerinin ibadet yapıp yapmadıkları ile yada ibadet şekilleriyle bu kadar ilgilenir ki... İnsanları kandırmak çıkar için gösterişten ibaret olanları sadece riyakarlıklarından dolayı eleştirebiliriz bence. Pir sultan abdal adıyla yazılmış fakat aslında başkalarına ait şiirler olduğunu duymuştum öyle de olabilir.
Pirsultanin siirlerinde namaz gectigini hepimiz biliyoruz.
Konuyu "Pir Sultan namaz kiliyormus ya, o Alevi olamaz" seklinde mi yorumlamamiz lazim? Yoksa "Pir Sultan Namaz kiliyormus bizde kilalim" seklindemi onu anlayamadim.
dAbBe Nickli Üyeden Alıntı
Pirsultanin siirlerinde namaz gectigini hepimiz biliyoruz.
Konuyu "Pir Sultan namaz kiliyormus ya, o Alevi olamaz" seklinde mi yorumlamamiz lazim? Yoksa "Pir Sultan Namaz kiliyormus bizde kilalim" seklindemi onu anlayamadim.
Hımm bu gün bilimsel kanıtlarla aleviliğin başlangıcında bütün din ulularının namaz kıldığını fakat sonradan namazın yerini semahın aldığını öğrenseniz kanıtlasalar namaza mı başlarsınız yoksa semaha devam mı edersiniz Benim aklıma da bu soru geldi. Bu soru aslında tüm ibadetler için geçerli. Düşünsenize bilimsel kanıtlarla namazın peygamberden sonra ortaya çıktığı açıklansa bu gün namaz kılanlar devam ederler mi yoksa peygamberin nasıl ibadet ettiğini öğrenip onu mu uygularlardı. Peki amaç bizi varedenle iletişime geçmek ona şükranlarımızı sunmak, dertlerimizi anlatıp rahatlamak, yardım dilemek vs.vs ise mutlaka birilerinin huzur bulduğu şekilde mi yapmalıyız. Bizi vareden güç birileri gibi ibadet etmediğimize takılmaz sanırım, ben öyle düşünüyorum.
Tomris Katun Nickli Üyeden Alıntı
Hımm bu gün bilimsel kanıtlarla aleviliğin başlangıcında bütün din ulularının namaz kıldığını fakat sonradan namazın yerini semahın aldığını öğrenseniz kanıtlasalar namaza mı başlarsınız yoksa semaha devam mı edersiniz Benim aklıma da bu soru geldi. Bu soru aslında tüm ibadetler için geçerli. Düşünsenize bilimsel kanıtlarla namazın peygamberden sonra ortaya çıktığı açıklansa bu gün namaz kılanlar devam ederler mi yoksa peygamberin nasıl ibadet ettiğini öğrenip onu mu uygularlardı. Peki amaç bizi varedenle iletişime geçmek ona şükranlarımızı sunmak, dertlerimizi anlatıp rahatlamak, yardım dilemek vs.vs ise mutlaka birilerinin huzur bulduğu şekilde mi yapmalıyız. Bizi vareden güç birileri gibi ibadet etmediğimize takılmaz sanırım, ben öyle düşünüyorum.
Hoopp dedik.
Öyle her aciktan faydalanmana da müsade etmem yani.
Bi kere ben Pir Sultanin namaz kildigina degil, semah döndügüne inaniyorum.
Sabahtan sabahtan semah tutarim.
Dosta kadar gider benim katarim.
Deniz Nickli Üyeden Alıntı
bunu kim yazmışş???
Hatayi denildigi zaman 3, 5 tane Hatayinin oldugundan bahsedilmekte.
Hatayi, Kul hatayi, Sah Hatayi vb gibi. Siirlerinin kiminde arap aksaninin, kiminde Azeri, kiminde farsca ve kiminde temiz Türkce kullanilmis olmasindan en az iki, üc Hatayi oldugu tahmin edilmekte.
Yukardaki Pir Sultan´in siirlerine gelince, siirler incelendiginde cogunun Pir Sultan´in idamindan sonra yazildigi görülür. Yani Pir Sultan sevdalilari onun ölümünden sonra onu yasatmaya calismistir.
Acikcasi, Pir Sultanin siirlerinin tamami kendisine ait degildir. Yüzlerce siirin icine abdesti, namazi kakalayanlarin olmasi gayet dogaldir.