Sponsor Reklamlar

Ledün ilmi nedir?

Genel konular Katagorisinde ve  Dini Konular Forumunda Bulunan  Ledün ilmi nedir? Konusunu Görüntülemektesiniz.=>...

Seçenekler
Alt 30.08.12   #1
dAbBe
dAbBe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: Oradan
Rep Puani : 32
Standart Ledün ilmi nedir?

Ledün ilmi denildiginde, bu ilmi bilenlerin ucarak dünyayi dolanabilecegi, ölüyü diriltebilecegi, nasil söylesem yani, Hz.Muhammede bile verilmeyen mucizeleri bu ilim sayesinde rahatlikla gösterebilecekleri akillara gelmekte. Acikcasi din adamlari ve medyumlar tarafindan öyle bir imaj yaratilmistir.

Kuran´da gecen Ledün kelimesini inceledigimizde,

min ledun-ke rahmeten (Al-i imran 8): katından bir rahmet.
min ledun-ke zurriyyeten (Ali-imran 38): katindan bir nesil.
min ledun-hu ecran (Nisa 40): katindan mükafat
min ledun-nâ ilmen (Kehf 65): katimizdan bir ilim.

Ledün kelimesinin gectigi 17 ayetin 16 sinda bu kelime "Katindan, katimizdan" seklinde tercüme edilirken, Hizir ve Musa peygamberin hikayesinin anlatildigi, Kehf suresinin 65.ayeti, bir cok kisi tarafindan "Gizli ilminden" yada "ledün ilminden" seklinde tercüme edilmistir.

Buna göre Ledün kelimesi bir ilim degil "Allah katindan" demektir. Ve Allah katindan bir cok peygambere cesitli ilimler verilmistir.

Yusuf 22: Yûsuf gerekli olgunluğa ulaşınca ona hükmetme yeteneği ve ilim verdik.
Nedir Yusuf peygambere verilen ilim?

Yusuf 101: "Olayların ve düşlerin yorumundan bana bir ilim öğrettin..."

Yusuf peygambere Allah katindan verilen ilim rüya yorumculugudur.
Buna göre rüya yorumlayan herkes Ledün ilmi bilmekte.

Neml 15:Yemin olsun, biz, Davûd'a da Süleyman'a da bir ilim verdik.
Enbiya 74: Lût'a da hükümranlık ve ilim verdik.
Kasas 14:Mûsa, yiğitlik çağına ulaşıp olgunlaşınca ona hikmet ve ilim verdik.

Hayir efendim. Ledün ilmi yalniz Hizira verildi. Bu yüzden Musa peygamber bile ona verilen ilmi ögrenmek icin onunla yolculuk yapti diye, düsünenler olabilir.

Kehf suresinde kullarimizdan bir kul diye anilan ve bizim Hizir oldugunu tahmin ettigimiz kisiye ne gibi bir ilim verilmis Allah katindan ona bakalim.

Kehf 65:Orada, kullarımızdan öyle bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, lütfumuzdan bir ilim öğretmiştik.

Musa bu kisi ile yolculuga ciktiginda, kral el koymasin diye, fakir iscilerin gemilerine hasar veriyor, büyüyünce kötü insan olup anasina ve babasina kötülük yapacak olan bir cocugu öldürüyor ve daha yasi kücük olan iki yetimin arazisindeki duvari tekrar yaparak, duvarin dibindeki hazinenin onlar büyümeden ortaya cikmasini engelliyor.

Yani olaylarin bir sonraki adimi icin plan yapilip, önlemler alinmakta.

Bu gün hangimiz yarina göre plan yapmiyoruz? Hangimiz karsi karsiya kaldigimiz bir olayin sonunu düsünerek önlem almiyoruz?

Kisaca toparlayacak olursak "Ledün: Allah katindan" demektir ve ledün ilmi diye tek bir ilim yoktur. Buna göre suan bilim adamlarina ve tüm insanlara verilen ilimlerin hepsi Ledün ilmidir dersek yanlis olmaz. Cünki hepsi Allah katindan verilmistir.

Bana katilmaya bilirsiniz.
Bu konu hakkindaki görüs ve düsüncelerinizi beklerim.
Saygilar.
Sponsor Reklamlar

Cem Sultan ve wqre bunu beğendiler.
dAbBe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #2
wqre
wqre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yeni Üye
Üye
Nereden: aydın
Rep Puani : 10
Standart Cevap: Ledün ilmi nedir?

Katılıyorum. Zaten Kuran'da Allah'ın dilediğinden fazla ilminden kavrayamazlar( AyetelKürsi) denmştir.Zaten günümüz bilim adamlarına Hz.Ali'ye verilen ilimlerden birazı bile verilmiş olsa bana göre insan onu geçimi için kullanırdı. Zaten okullarda Allah'ın ilmi de öğretiliyor(coğrafya,fen) ama bunlarla insanlar geçimini kolaylaştırmak için faydalanıyolar. Eğer dünyadaki her insan gerçekten hak yemekten korksaydı ne Afrika da açlık olurdu ne de Amerika da obezlik... Oysa İmam Ali muhakkak ki kendisine verilen ilimden Allah rızası dışında kullanmamıştır. Bu yüzden sade giyimli,bu yüzden lezzetsiz yemekleri sever, bu yüzden cahillikten nefret ederdi... Zaten o da dünyanın ne kadar değersiz olduğunu en iyi anlayanlardandı...
Sevgiler..
Sponsor Reklamlar

dAbBe bunu beğendi.
wqre isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #3
Cem Sultan
Cem Sultan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: izmir
Rep Puani : 30

.....................
Sponsor Reklamlar

dAbBe bunu beğendi.

Konu Cem Sultan tarafından (05.08.17 Saat 22:15 ) değiştirilmiştir.
Cem Sultan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #4
Sun's Son
Banned
Banned Users
Nereden: Halep

İlm-i tancime, havvasa, hüddamlara, cifr ilmine (Ki hepsi İmam Ali tarafından tatbik edilmiş olup eserlerinde kullanılmışlardır) inancını yitirmiş Canlarla bu erenler ilimlerini müşahade etmeleri üzere bir araya gelmek ve dil bilgisi ile eleştirebildiğiniz şu olayları onlarla yaşayarak isbat etmek isterim...
Sponsor Reklamlar

dAbBe bunu beğendi.

Konu Sun's Son tarafından (01.09.12 Saat 13:39 ) değiştirilmiştir.
Sun's Son isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #5
dAbBe
Kıdemli Üye
Üye

Sun's Son Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İlm-i tancime, havvasa, hüddamlara, cifr ilmine (Ki hepsi İmam Ali tarafından tatbik edilmiş olup eserlerinde kullanılmışlardır) inancını yitirmiş Canlarla bu erenler ilimlerini müşahade etmeleri üzere bir araya gelmek ve dil bilgisi ile eleştirebildiğiniz şu olayları onlarla yaşayarak isbat etmek isterim...

Yukarıdaki yorumlarda müşahade ettiğimiz bakış açıları Alevi bir bakış açısı yansıtmıyor değerli Canlar. Konuyu paylaşan Canların şahsi düşünceleridir.

Ben Yazimda "Ledün" kelimesinin anlaminin "Katindan, Katimizdan" demek oldugunu, "ledün ilmi" kelimelerinin bir aldatmacadan, tercüme hatasindan kaynaklanidigini vurgulamaya calistim.

Yani ne Hz.Aliye ne de 12 imamlara verilen ilimlere deginmedim.

Keske bu yazilanlar, Alevi bakis acisini yansitmiyor diyerek kestirip atacagina, bu noktalari birer birer siralasaydinda, bizde o noktalar hakkinda fikir yürütseydik.
Sponsor Reklamlar

Sun's Son ve Cem Sultan bunu beğendiler.
Alt 31.08.12   #6
Sun's Son
Banned
Banned Users
Nereden: Halep

Dürüst olacağım
"Ledün ilmi denildiginde, bu ilmi bilenlerin ucarak dünyayi dolanabilecegi, ölüyü diriltebilecegi, nasil söylesem yani, Hz.Muhammede bile verilmeyen mucizeleri bu ilim sayesinde rahatlikla gösterebilecekleri akillara gelmekte. Acikcasi din adamlari ve medyumlar tarafindan öyle bir imaj yaratilmistir."

Şu paragrafı okuduktan sonra daha önceki kapanmış ilm-i ledün sohbetimizi de hesaba katarak sizin "Yahu arkadaş yok böyle bir şey." demeye getireceğinizi düşündüğümden yazınızın tamamını okumadım. Evet itiraf ediyorum, bu da bizim ayıbımız olsun, kusura bakmayın.

"İlm-i ledün", diğer bir adı ile batın ilmi, bir çok arenalarını barındıran şemsiye bir isimdir. Bahsettiğiniz Yusuf (a.s.)'a verilen rüya yorumculuğu, havvas, cifr, ilm-i tancim ve Hızır ilmi v.s. bunlardandır... Bunlar keşif yoluyla sahib olunacağı gibi ilham yoluyla da olunur. Bir de yrı olarak Hz. Hızır'ın sahip olduğu ilme özel olarak "ilm-i ledün" denir ki sadece zatı sahiptir. Bu bir tedbir alma gibi değildir. Kise tedbir almak için mimin bir ailenin bir bebeğini öldürmez... Hz. Hızır'ın bu ilmini görebilmek için şu Kehf suresinin şu ayetlerine bakmak yeterlidir:

65. Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik.

66. Mûsâ ona, “Sana öğretilen bilgilerden bana, doğruya iletici bir bilgi öğretmen için sana tabi olayım mı?” dedi.

67. Adam şöyle dedi: “Doğrusu sen benimle beraberliğe asla sabredemezsin.”

68. “İç yüzünü kavrayamadığın bir şeye nasıl sabredebilirsin?”

69. Mûsâ, “İnşaallah beni sabırlı bulacaksın. Hiçbir işte de sana karşı gelmeyeceğim” dedi.

70. O da şöyle dedi: “O halde eğer bana tabi olacaksan, ben sana söylemedikçe hiçbir şey hakkında bana soru sormayacaksın.”

71. Derken yola koyuldular. Nihayet, bir gemiye bindiklerinde (adam) gemiyi deldi. Mûsâ, “Sen onu içindekileri boğmak için mi deldin? Doğrusu, şaşılacak bir iş yaptın.” dedi.

72. Adam, “Sen benimle beraberliğe asla sabredemezsin, demedim mi?” dedi.

73. Mûsâ, “Unuttuğum için bana çıkışma ve bu işimde bana güçlük çıkarma!” dedi.

74. Yine yola koyuldular. Nihayet bir erkek çocukla karşılaştıklarında adam (hemen) onu öldürdü. Mûsâ, “Bir cana karşılık olmaksızın suçsuz birini mi öldürdün? Andolsun çok kötü bir iş yaptın!” dedi.

75. Adam, “Sana, benimle beraberliğe asla sabredemezsin demedim mi?” dedi.

76. Mûsâ, “Eğer bundan sonra sana bir şey hakkında soru sorarsam, artık benimle arkadaşlık etme. Doğrusu, tarafımdan (dilenecek son) özre ulaştın (bu son özür dileyişim)” dedi.

77. Yine yola koyuldular. Nihayet bir şehir halkına varıp onlardan yiyecek istediler. Halk onları konuk etmek istemedi. Derken orada yıkılmaya yüz tutmuş bir duvar gördüler. Adam hemen o duvarı doğrulttu. Mûsâ, “İsteseydin bu iş için bir ücret alırdın” dedi.

78. Adam, “İşte bu birbirimizden ayrılmamız demektir” dedi. “Şimdi sana sabredemediğin şeylerin içyüzünü anlatacağım.”

79. “O gemi, denizde çalışan bir takım yoksul kimselere ait idi. Onu yaralamak istedim, çünkü onların ilerisinde, her gemiyi zorla ele geçiren bir kral vardı.”

80. “Çocuğa gelince, anası babası mü’min insanlardı. Onları azgınlığa ve küfre sürüklemesinden korktuk.”

81. “Böylece, Rablerinin onlara, bu çocuğun yerine daha hayırlı ve daha merhametli bir çocuk vermesini diledik.”

82. “Duvar ise şehirdeki iki yetim çocuğa ait idi. Altında onlara ait bir define vardı. Babaları da iyi bir insandı. Rabbin, onların olgunluk çağına ulaşmalarını ve Rabbinden bir rahmet olarak definelerini çıkarmalarını istedi. Bunları ben kendi görüşüme göre yapmadım. İşte senin, sabredemediğin şeylerin içyüzü budur.”

Diğer ledünni ilimlere gelecek olursak, bunlar batını ve itikdaı temiz kimselerin sahip olabileceği ilimlerdendir (keşf ile sahip olumak arzu edilirse). Bunun dışında bir sınav vesilesi olarak inanç ve batıni temizliğe bakılmaksızın ledünni ilimden biri veya birkaçının da verildiği kimseler bulunur. Yahut yine kimileri bir takım sahte haller ile (örnek yogiler) bu ilimlere sahip olabilirler. Batın ilimleri adı üzerinde fizikötesi ilimler olup fen ilimleri bu sınıfa dahil edilemez.
Aslında batın ilimleri, modern batı dünyasının "ak büyü" isimlendirmesinden başka bir şey değildir. Hakikatte büyü vardır ve yasaktır. Onların "Tanrısal büyü" olarak nitelendirdiği o haller işte tam da ilm-i ledündür ki bir çok dalları bulunur. Hanedana verildiğinden bahsettiğiniz ilmler de bunlardır değerli Can. Mesela hüddam çağırma ile onlara geleceğe dair sorular sormamak kaydıyla yardım istemek bunlardandır. İlm-i tancim veyahut cifr ile Hakk gaybi izn-i ilahiyle malum etmektedir.

Aklıma yazacak bir şey gelmiyor, siz eleştirin ki gelsin hadi
Sponsor Reklamlar

dAbBe bunu beğendi.
Sun's Son isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #7
dAbBe
Kıdemli Üye
Üye

Sun´s Son senin Ledün ilmi dediginden ben Allah tarafindan verilen ilimler anliyorum. Zaten yazimda da hem Musa ile Hizirin yolculugundan bahsettim. Hemde Allahin ilim verdigi peygamberlere örnekler verdim.

Yazinin tamamini okumadan elestirdigini kendin söyledigine göre, kendini elestirmek zorunda hissettigin icin elestirdigin ortaya cikmakta. Cünki ben hala yazimin hangi bölümlerinin Alevi bakis acisiyla uyusmadigini anlamis degilim.
Sponsor Reklamlar

wqre bunu beğendi.
Alt 31.08.12   #8
muharrem
muharrem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
Üye
Nereden: uzaktan

fakirin bildigi kadariyla butun ilimler hangi zaman diliminde yasanildigina bagli olarak ledun ilmi sinifina girebilir veya girmeyebilir. soyle bir ornek vereyim. 200 yil once veliler aralarinda cok uzak mesafeler olmasina ragmen birbirleriyle konusup haberlesebiliyorlardi. onun icin 200 iki yuz yil once boyle bir ilim bilmek ledun ilmi idi. ama 21 yuzyilda herkes artik cep telefonu veya internet sayesinde cok uzaktaki kisi ile ile konusabilmekte. onun icin su anda ayni ilim, ledun ilmi sinifinda degil. onun icin insanoglu bazi seyleri kesfettikce batini ilimler zahiri ilme donustugu icin ledun ilminden ayriliyor.

peki su anki ledun ilmi nereden basliyor? Hz Suleyman in kuranda anlatilan kissasinda saba melikesinin tahtini goz acip kapayincaya kadar getirdigi anlatilir. su an insanoglunun elinde olan ilimle bunu yapmak imkansiz. onun icin bir esyayi bir yerden bir yere cok kisa bir zaman diliminde getirmek su anki ledun ilminin kapsaminda. daha da ornekler cogaltilabilir.
Sponsor Reklamlar

wqre bunu beğendi.
muharrem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #9
Cem Sultan
Cem Sultan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: izmir
Rep Puani : 30

.....................
Sponsor Reklamlar

Konu Cem Sultan tarafından (05.08.17 Saat 22:15 ) değiştirilmiştir.
Cem Sultan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 31.08.12   #10
wqre
wqre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yeni Üye
Üye
Nereden: aydın

peki su anki ledun ilmi nereden basliyor? Hz Suleyman in kuranda anlatilan kissasinda saba melikesinin tahtini goz acip kapayincaya kadar getirdigi anlatilir. su an insanoglunun elinde olan ilimle bunu yapmak imkansiz. onun icin bir esyayi bir yerden bir yere cok kisa bir zaman diliminde getirmek su anki ledun ilminin kapsaminda.

Sayın muharrem haklısınız. Ama verdiğiniz örneğin günümüzde bilim kurgu filmlerinde adı ışınlama diye geçiyor. Acaba insanın ışınlanma rüyası Süleyman Peygamber den bu yana gelen dillerdeki destanlardan mı kaynaklanıyor. Yoksa batı bunu kendisi yapamadığı ağır bir işe 'keşke şôle şöle olsaydı' demesinden mi doğmuştur?
Sponsor Reklamlar

wqre isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti

Seçenekler

Bookmarks
    Bu içeriği paylaş --> Facebook Bu içeriği paylaş --> del.icio.us Bu içeriği paylaş --> Myspace Bu içeriği paylaş --> Google Bu içeriği paylaş --> Twitter Bu içeriği paylaş --> MSN Bu içeriği paylaş --> Digg Bu içeriği paylaş --> Yahoo Bu içeriği paylaş --> Linkedin
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Önceki veya sonraki konu...