18.09.13
|
|
BİZİM KABEMİZ İNSANDIR...
Yönetici
Nereden: KERBELA-KOBANİ
Rep Puani : 76
|
Cevap: İLERİ demokraside KADINA yobaz BAKIŞ.
Rojava: Kadının özgürlük devrimi
Arzu DEMİR / Efrîn - Anf
Güncellenme : 18.09.2013 04:32
Rojava Devrimi’nin üzerinden 15 ay geçti ve bu devrimin tüm aşamalarında kadınlar var. Devrimle birlikte kurulan kadın kurumları ve eğitim alanları ile bir yandan cins bilinci geliştirilirken bir yandan da devrimin mevzileri savunuluyor.
Bu bir kadın devrimi
Rojava Devrimi’nin üzerinden 15 ay geçti ve bu devrimin tüm aşamalarında kadınlar var. Devrimden önce ev emekçisi olan kadınlar, devrimle birlikte hem kentin savunulması hem de günlük ilişkilerde çıkan sorunların çözümünde görev alıyor. Mevzilerde devrimi savunan kadınlar, devrimin kadrolarını oluşturmak için büyük bir siyasi eğitim seferberliği başlatmış durumda. Kadın akademileri, kadın merkezleri devrimle birlikte kuruldu. Efrin’de asayiş gücünün başında bir kadın ve bir erkek sorumlu bulunuyor. Asayişin dışında Kürt Yüksek Konseyi’ne bağlı askeri güç YPG’nin, yarısından fazlasını da kadınlar oluşturuyor. YPG’de aldıkları eğitimin ardından kendi bulundukları yerellerde savunmada yer alan kadınlar, hayatlarının tamamını devrimin savunulmasına adamaya karar verdiklerinde, özel eğitimlerden geçerek, YPJ taburlarına katılıyor.
Eğitim seferberliği
Rojava’da tam bir eğitim seferberliği var. Bir yandan devrimi yönetecek kadrolar yetiştiriliyor, diğer yandan tüm halk Latin alfabesiyle Kürtçe okuma yazma öğreniyor. Kelimenin gerçek anlamıyla 7’den 70’e herkes eğitimden geçiyor. Eğitimin merkezinde kadınlar var; kadınlar hem eğitmen, hem de öğrenci. Kürt Dili Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin öğrencileri arasında kadınlar dikkat çekiyor. Üstelik kız çocuklarının yanı sıra, 50-60 yaşında kadınlar da devrimin ruhuyla okuma yazma öğreniyor. Kürtçe öğretmenlerinin ağırlığı da kadınlardan oluşuyor. Merkezdeki kursları tamamlayan kadınlar, ya dil merkezinde öğretmen olarak kurs veriyor ya da Dil Akademisi’ne giderek, okullarda resmi olarak öğretmenlik yapmak için gerekli eğitimleri alıyor.
Kadın Akademisi
Devrimin kurumlarından biri olan Kadın Akademisi, kadınların siyasi eğitiminin merkezi. Akademi, kadınları devrim sürecine aktif olarak katmayı amaçlıyor. Ancak sadece bununla da yetinmeyen ve toplumsal cinsiyetçi rolleri de dert edinen yerlerden biri.
Eğitim günlerinde kadınlar, kapıda ellerinde kalaşnikoflarla nöbet tutuyor. Devrim öncesinde kaymakamın evi olan bina şimdi devrim okullarından biri. Resmi açılışı 8 Mart’ta yapılan akademide, daha öncesinde eğitim çalışmalarına başlandı. İlk olarak, asayişte görev alacak 40 kadına eğitim verildi. Kadınlar akademide 15 günlük eğitim programına katılıyor. Bu programların ana amacı, kadınların kendi gücünün farkına varması. İlk 6 gün, kadın tarihi, toplumsal cinsiyetçilik üzerine eğitim veriliyor. Diğer günlerde de kurulmak istenen sistem anlatılıyor, Abdullah Öcalan’ın savunmaları okunuyor, tartışılıyor.
Kadın Meclisi
Rojava’da her kurumda oluşturulan kadın birliklerinin yanı sıra kentle ilgili alınan kararlara kadın bakış açısını taşımak için kadın meclisleri oluşturulmuş durumda. Halk Meclisi’nin bulunduğu her yerde bir de Kadın Meclisi oluşturuluyor. Meclis üyesi kadınlar, tüm Rojavalı kadınlara devrimin örgütlenmesinde neden yer almaları gerektiğini anlatıyor.
Kadın Merkezi
Kadın Merkezi, 1,5 yıl önce, devrimle birlikte kurulmuş. Merkezin bulunduğu bina Esad döneminde de kadınlarla ilgili çalışmalar yürüten bir birimmiş. Kadın Merkezi’nin 5 yöneticisinden biri Hanife Ali. 2 çocuk annesi olan Hanife, savaş başlamadan önce de Halep’te kadın sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapıyordu. Kadın Merkezi’nin “toplumsal sorunları çözmek için kurulduğunu” anlatan Hanife Ali, “Kadına hakları olduğunu hatırlatıyoruz. Kendi rolünün farkına varması için eğitimler veriyoruz” diyor. Efrin’de kadınlar açısından en büyük sorun, genç yaşta evlilik. TEVDEM’in çıkardığı kanunlara göre, kimse 18 yaşına gelmeden önce evlendirilemez. Ancak, genç yaşta evliliklerde düşüş olsa da, kanunun tamamen uygulandığını söylemek zor. Erken yaşta evlendirilmek istenen kadınların başvuracağı yer, Kadın Merkezi. Genç kadınlar gidip durumu anlattıklarında kadın merkezi yöneticileri duruma müdahale ediyor.
Önce cins bilinci gelişmeli
Kadın Akademisi sorumlusu Arşen Kurdman, toplumsal cinsiyetçilikle mücadele için öncelikle cins bilincinin gelişmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Rojava’da kadınlar bir yandan mevzilerde devrimi savunurken, diğer yandan da yoğunlaşmış bir şekilde sürdürülen eğitimlerle, cins bilinci kazanmaya çalışıyor. Kurdman’ın ifadesiyle, eğitimlerle kadınların kendi gücünün farkına varması amaçlanıyor.
gündem
|
Sponsor Reklamlar
|
Biz susmadıkça
HAYATIN SESİ’de susmayacak.
Ve biz hiç susmayacağız.
EVRENSEL GAZETESİNİ DESTEKLEYELİM.
DERSİMİ UNUTURSAN MARAŞ,
MARAŞI UNUTURSAN SİVAS,
SİVASI UNUTURSAN GAZİ,
GAZİYİ UNUTURSAN SONUN OLUR.