mechul Nickli Üyeden Alıntı
|
Bu duydumla diyorlarla olacak iş degil, Kanıt istenir..
Aşiret, Arapça aşîra عشةی رdan dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymaktır. Türkiye'nin özellikle doğu ve güneydogu bölgelerinde, gün geçtikçe azalan bir eğilim göstersede halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur.Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle Ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeni ile bu aşiret bireyleri başta büyükşehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğundan bugüne kadar çeşitli değişikliklere uğramış ise de sosyo-kültürel yapıları devam eden dokuz aşiret ve bunlardan kopmuş olan bir çok kabile vardır. Urfadaki başlıca aşiretler Şeyhanlıoğlu,Karakgeçili,Sincar,Koçgiri,Şerefhan,B in-icil,Badıllı,Bucak,İzol,Sinikan,Koli,Kejan,Süleyma n,Mersavi aşiretleridir.
alıntı http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Firet
siyahla belirttigim yerleri dikkatle okuyunuz, dogu ve guneydoguya özgü bir sosyal sistemdir, gecerliligi işlevi kalmamış ve gitgide bırakılan bir söylemdir, buna ragmen Alevilikte ocak sistemi ile aşiret birmiş gibi gösterip cagdışı uygulamaları inanca sokmayın lütfen, 2010 un Türkiye'sinde aşiretçiligi aşiret reisl,igini yok bilmem neyi iyi bişeymiş gibi aktarmayın.
şafiler dahi bırakıyor,
modern toplumda aşiretçilik felan olmaz., tabuları yıkın kabuklarınızı yıkın
|
bunun kabuklarla alakası yok, doğuda ve güneydoğuda birçok kürt aşireti var doğru türkmen aşiretleri de var örneğin urfa'daki karakeçili ve karacadağ aşiretleri türkmendir... hem urfa'da koçgirililer yok...
başka bir konuda kıbrıslı kardeşimin belirttiği gibi doğuda birçok aşirette ocak sistemi var... tabii ki sen kürt olmadığın için bu tür şeyleri bilmiyorsun... sana biri aşiret deyince yobazlık aklına geliyor... fakat biraz empati kur... böylece de bizi daha rahat anlamış olursun dostum...
bunun tabularla bir alakası yok... bu sadece forum içi araştırma...
Bu duydumla diyorlarla olacak iş degil, Kanıt istenir..
demişsin...
ben amasya'da comba ve murtaza aşiretlerini biliyorum... sadece aralarında husumet olduğunu duydum... internetten araştırırsan görürsün...
sen vikipedi gibi herşeyi yüzeysel alan kaynaktan bize aşireti anlattın dostum, fakat anadolu'daki türkmen toplulukları kendilerine '' aşiret' diyor... Buna ne diyeceksin...
Saygı ve Sevgilerimle...
Biraz araştır, düşün, tabularını kır... Bak gör, olaylara bakış açın genişleyecek... Bu benden sana dostça bir tavsiye...
Sağlıcakla kal...