Sponsor Reklamlar
Sponsor Reklamlar

Perisanliklar Ikilikten Dogar

Genel konular Katagorisinde ve  Her Telden Forumunda Bulunan  Perisanliklar Ikilikten Dogar Konusunu Görüntülemektesiniz.=>PERİŞANLIKLAR İKİLİKTEN DOĞAR Rivayetçiden şu hikayeyi de dinle: Kazvinlilerin adetleridir; Vücutlarına, kol ve omuzlarına, kendilerine zarar vermeksizin iğne ile mavi dövmeler dövdürürler. Bir Kavzinli, tellağın yanına gidip “Bana bir dövme yap; fakat canımı acıtma” dedi. Tellak “ Söyle yiğidim; ne resmi döveyim?” diye sorunca “ bir kükremiş aslan resmi döv” dedi; Talihim aslandır, onun için aslan resmi olsun. Gayret et, dövmeyi adamakıllı yap!” Tellak “Vücudunun neresine döveyim?” dedi. Kavzinli “ İki omzumun arasına”” dedi. Tellak, iğneyi saplamaya başlayınca yiğidin sırtı ...

Seçenekler
Alt 18.08.13   #1
adsizkowboy
Banned
Banned Users
Nereden: Adsiz
Rep Puani : 0
Standart Perisanliklar Ikilikten Dogar

PERİŞANLIKLAR İKİLİKTEN DOĞAR

Rivayetçiden şu hikayeyi de dinle: Kazvinlilerin adetleridir; Vücutlarına, kol ve omuzlarına, kendilerine zarar vermeksizin iğne ile mavi dövmeler dövdürürler. Bir Kavzinli, tellağın yanına gidip “Bana bir dövme yap; fakat canımı acıtma” dedi.
Tellak “ Söyle yiğidim; ne resmi döveyim?” diye sorunca “ bir kükremiş aslan resmi döv” dedi; Talihim aslandır, onun için aslan resmi olsun. Gayret et, dövmeyi adamakıllı yap!” Tellak “Vücudunun neresine döveyim?” dedi. Kavzinli “ İki omzumun arasına”” dedi.

Tellak, iğneyi saplamaya başlayınca yiğidin sırtı acımaya başlayıp, “ Aman usta, beni öldürdün gitti. Ne yapıyorsun?”diye bağırdı. Usta “ Aslan yap dedin ya” dedi. Kazvinli sordu:” Neresinden başladın? Usta “ Kuyruğundan” dedi. Kazvinli dedi ki:” Aman iki gözüm, bırak kuyruğunu. Aslanın kuyruğu ile kuyruk sokumum sızladı, nefesim kesildi, boğazım tıkandı.

Aslan varsın kuyruksuz olsun. İğne yarasından yüreğime fenalık geldi, bayılacağım.”
Usta, “Kavzinliyi kayırmadan, merhametsizce aslanın bir başka tarafını dövmeye başladı. Yiğit yine bağırdı “Burası neresi?” Usta: “Kulağı” dedi. Kazvinli “ Bırak, kulaksız olsun. Orasını da yapma” dedi. Usta bu sefer başka bir yerine başlayınca Kazvinli yine feryat etti: “Bu üçüncü iğne de neresini dövüyor?” Usta:”Azizim, karnı” dedi.

Kazvinli “Fena acıyor, iğneyi bu kadar çok batırma, bırak, karınsız olsun” deyince Tellak şaşırdı, hayli müddet parmağı ağzında kaldı. İğneyi yere atıp “ Alemde kimse böyle bir hale düştüm mü ki? Kuyruksuz, başsız, karınsız aslanı kim gördü? Allah bile böyle bir aslan yaratmamıştır” dedi.

Kardeş, iğne yarasına sabret ki gavur nefsin iğnesinden kurtulasın.
Varlıkların kurtulmuş olanlara felek de secde eder, güneş de, ay da. Vücudunda nefsi ölen kişinin fermanına güneş de tabidir, bulut da. Gönlü ışık yakmayı, şulelenmeyi öğrenmiş olan kişiyi güneş bile yakamaz.

Allah; doğması, batması muayyen olan güneş hakkında “Doğduğu ve battığı zaman onların mağaralarına vurmaz; o mağara hiç güneş yüzü görmezdi”demiştir. Bir cüzü, külle ulaşırsa o cüz’ün yanında diken bile, gül gibi baştanbaşa letafet kesilir.

Allahyı ululamak, yüceltmek, nasıl olur? Kendini, varlığını horlamak, toprak mesabesinde tutmakla. Allahyı levhidetmeyi öğrenmek nedir? Kendini tek Allah önünde yakıp tok etmek. Gündüz gibi şulelenip parlamayı diliyorsan geceye benzeyen varlığını yak!

Varlığını o varlığı meydana getirenin varlığında bakırı kimya içinde eritir, yok eder gibi eritir, yok eder gibi erit, yok et (de altın ol) Sen, sıkı sıkıya ben’e, yapışmış ( yokluğu ve birliğe ulaşmış) sın. Bütün bozuk düzen işler, bütün bu perişanlıklar, ikilikten meydana çıkıyor.

Mesneviden alintidir.
Sponsor Reklamlar

adsizkowboy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 18.08.13   #2
dAbBe
dAbBe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: Oradan
Rep Puani : 32
Standart Cevap: Perisanliklar Ikilikten Dogar

Söz mesneviden acilmisken bir iki hikayede biz paylasalim.

Hz. Muaviye, bir sabah uyandiginda Hz. Peygamberin mescidinde sabah namazinin kilindigi vakit biraz geçmisti.

Alelacele hazirlanip mescide kosan Muaviye, oraya vardiginda namazin bitmis oldugunu, cemaati kaçirdigini görünce öyle bir "âh" çekti ki, bu âh'i duyanlar, onun kalbine bir hançer saplanmis oldugunu zannedip kostular.

O gün üzüntüsünden kimseyle konusmadi, hiçbir sey yiyip içmedi ve odasina kapanip agladi.

Günler sonra yine erken uyanamadigi ve cemaati kaçiracagi bir sabah birisi odasinin kapisini hizli hizli çalip ona seslendi:

"Hey Muaviye! Kalk, cemaati kaçiracaksin!"

Muaviye, korkuyla uyandi, kapiyi açti. Kapidaki tanimadigi kimseye bu iyiligi için tesekkür ettikten sonra, kim oldugunu sordu. O, "Ben seytan'im!" cevabim verdi.

Muaviye, "Bildigim kadariyla seytan, insanlari namazdan alikoymak için uyutur. Senin beni namaza uyandirman ve cemaati kaçiracagimi hatirlatman çok garip!" diyerek saskinligini ifade etti.

iblis, "Evet, sasirma! Seni cemaate yetis diye uyandirdim. Çünkü geçenki gibi yetismeyip ah çekseydin, o dertli ah edisin yüz namaz yerine geçerdi. Namaz nerede kalirdi, o niyazin tesiri nerede?"

Mesneviden alintidir.
Sponsor Reklamlar

dAbBe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 18.08.13   #3
kristal
kristal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: istanbul
Rep Puani : 65

dAbBe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çünkü geçenki gibi yetismeyip ah çekseydin, o dertli ah edisin yüz namaz yerine geçerdi. Namaz nerede kalirdi, o niyazin tesiri nerede?"

Mesneviden alintidir.

ana tema burası.
burada niyaz namazdan üstün tutulmuş.
benim okuduğum çeviri daha farklıydı.
orada şeytan diyorki namaza yetişmeseydin ağlardın.
tanrı ağlamanı istemedi
ağlayan tanrıya yakınlaşır
tanrı muaviyenin kendisine yaklaşmasını istememiş
konunun özü bu aslında
Sponsor Reklamlar

kristal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 18.08.13   #4
dAbBe
Kıdemli Üye
Üye

kristal Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ana tema burası.
burada niyaz namazdan üstün tutulmuş.
benim okuduğum çeviri daha farklıydı.
orada şeytan diyorki namaza yetişmeseydin ağlardın.
tanrı ağlamanı istemedi
ağlayan tanrıya yakınlaşır
tanrı muaviyenin kendisine yaklaşmasını istememiş
konunun özü bu aslında

Uydurma!
Orda tanridan bahsediliyormu hic.
Bal gibi Mevlana Muaviyeyi yüceltiyor.

Buyur birde sunun tevilini yap. Temasini ciz. Zahiri, batini yorumunu yap. Sirlarini desifre et.

Bir zahidin çok korkunç bir karisi ve bir de huriler kadar güzel bir cariyesi vardi. Kadin kiskançliktan dolayi sürekli kocasinin pesinde dolasir, onu cariyesiyle hiç yalniz birakmazdi.

Bir gün kadin cariyeyi de yanina alarak hamama gitti. Hamama varinca hamam tasini evde unuttugunu görerek, cariyeyi eve yolladi. Kocasinin evde oldugunu unutmustu.

Cariye, efendisinin evde oldugunu bildigi için âdeta uçarak eve gitti.

Bu sirada hamamdaki kadinin akli basina geldi.

"Ben bu hatayi nasil yaptim, cariyeyi kendi ellerimle kocama gönderdim" diye dövünerek, aceleyle giyinip hamamdan çikti. Fakat is isten geçmisti.

Mesneviden...
Sponsor Reklamlar

Alt 18.08.13   #5
kristal
Kıdemli Üye
Üye

hikayenin devamı nerede harita bütündür değilmi
Sponsor Reklamlar

Alt 18.08.13   #6
dAbBe
Kıdemli Üye
Üye

hikayenin devamı nerede harita bütündür değilmi

Tamami bu iste.
Hadi nasil kitabina uyduracaksan uydur...
Sponsor Reklamlar

Alt 18.08.13   #7
dAbBe
Kıdemli Üye
Üye

Al bitane daha gizli sirlari, manalari olan hikaye...

Yeni müslüman olmus dört Hintli vaktin girip girmedigi konusunda tereddüt içinde namaza durmuslardi.

Bu sirada mescidin kapisi açildi ve müezzin içeri girdi. Hintlilerden biri namazda oldugunu unutarak:

"Ey müezzin, ezani okudun mu yoksa daha vakit var mi?" diye sordu.

ikinci Hintli:

"Sus yahu, namazda iken niçin konusuyorsun?" dedi.

Üçüncü Hintli:

"Sen onu kinayacagina kendine bak, senin de namazin bozuldu" dedi.

Dördüncü Hintli de:

"Çok sükür ki, ben üçünüz gibi kuyuya düsmedim; konusup da namazimi bozmadim" dedi.

Böylece farkinda olmadan dördünün de namazi bozulmus oldu.

Mesneviden.
Sponsor Reklamlar

Alt 18.08.13   #8
kristal
Kıdemli Üye
Üye

ya bide millet bahsedince normalde mevlana konuşuncamı kötü oluyo

seni leyleklermi dünyaya getirdi dabbe

tübe tübe

neyse konumuza gelelim bu tür hikayelerde zinanın ne kadar kötü birşey olduğunu.sadece zinanın değil hayatta yapılan bütün haram işlerin sonucunun iyi olmadığını kötü olduğunu anlatmak istiyor.
Sponsor Reklamlar

Alt 18.08.13   #9
dAbBe
Kıdemli Üye
Üye

ya bide millet bahsedince normalde mevlana konuşuncamı kötü oluyo

seni leyleklermi dünyaya getirdi dabbe

tübe tübe

neyse konumuza gelelim bu tür hikayelerde zinanın ne kadar kötü birşey olduğunu.sadece zinanın değil hayatta yapılan bütün haram işlerin sonucunun iyi olmadığını kötü olduğunu anlatmak istiyor.

Olmamis be...

Biri cariyesi, biri karisi.
Zinayi nerden cikardin?
Sponsor Reklamlar

Alt 18.08.13   #10
kristal
Kıdemli Üye
Üye

dAbBe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Al bitane daha gizli sirlari, manalari olan hikaye...

Yeni müslüman olmus dört Hintli vaktin girip girmedigi konusunda tereddüt içinde namaza durmuslardi.

Bu sirada mescidin kapisi açildi ve müezzin içeri girdi. Hintlilerden biri namazda oldugunu unutarak:

"Ey müezzin, ezani okudun mu yoksa daha vakit var mi?" diye sordu.

ikinci Hintli:

"Sus yahu, namazda iken niçin konusuyorsun?" dedi.

Üçüncü Hintli:

"Sen onu kinayacagina kendine bak, senin de namazin bozuldu" dedi.

Dördüncü Hintli de:

"Çok sükür ki, ben üçünüz gibi kuyuya düsmedim; konusup da namazimi bozmadim" dedi.

Böylece farkinda olmadan dördünün de namazi bozulmus oldu.

Mesneviden.

bunun manasıda şöyle oluyor

e senin gözün namazda değilki kulağında ezanda olsun
Sponsor Reklamlar

renk bunu beğendi.

Seçenekler

Bookmarks
    Bu içeriği paylaş --> Facebook Bu içeriği paylaş --> del.icio.us Bu içeriği paylaş --> Myspace Bu içeriği paylaş --> Google Bu içeriği paylaş --> Twitter Bu içeriği paylaş --> MSN Bu içeriği paylaş --> Digg Bu içeriği paylaş --> Yahoo Bu içeriği paylaş --> Linkedin
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Önceki veya sonraki konu...

Sitemiz tüm dünyaya açık, hiçbir ayrım yapmaksızın faaliyettedir. Sitemize katılmak için alevi olmanız şart değildir kapımız herkese açıktır ve herkes fikir ve düşüncelerini özgürce konuşabilir. Ayrıca tüm üyeler her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. Her türlü sorumluluk yazan kullanıcıların kendisine aittir. Uygunsuz davranış vb. hareketler bazen site ekibinin gözünden kaçabilir. Bu yüzden uygunsuz davranış görülmesi durumunda, şikayetlerinizi iletişim bölümünden bildirirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır. Bu site, telif hakları Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd'e ait olan vBulletin® scripti ile tasarlandı ve kodlandı. Ayrıca sitemiz extra Php ve Ajax -jQ- ile güçlendirildi. Arama motoru optimizasyonu ise, vBSEO kullanılarak yapılmıştır.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2