..:: PirYolu.com ::.. Katagorisinde ve Haber Merkezi Forumunda Bulunan 'Yavuz Sultan' gitmiyor, 'Pir Sultan' geliyor Konusunu Görüntülemektesiniz.=>Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla birlikte Alevi açılımında ikinci perde açıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığındaki heyet çalışmalara başladı.
İkinci aşamadaki ilk çalışma, Alevi açılımına dair bugüne kadar yapılanların dosya haline getirilmesi olacak.
Dosyada düzenlenen Alevi çalıştayları, Madımak Oteli'nin kültür merkezi haline getirilmesi, Alevi klasiklerini Türkçeye çevrilmesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabına Alevilik ve Bektaşilikle ilgili bölümler eklenmesi gibi konulara yer verilecek.
Bu dosyanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte değerlendirilmesinin ardından yeni yol haritası belirlenecek.
'PİR SULTAN ...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla birlikte Alevi açılımında ikinci perde açıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığındaki heyet çalışmalara başladı.
İkinci aşamadaki ilk çalışma, Alevi açılımına dair bugüne kadar yapılanların dosya haline getirilmesi olacak.
Dosyada düzenlenen Alevi çalıştayları, Madımak Oteli'nin kültür merkezi haline getirilmesi, Alevi klasiklerini Türkçeye çevrilmesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabına Alevilik ve Bektaşilikle ilgili bölümler eklenmesi gibi konulara yer verilecek.
Bu dosyanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte değerlendirilmesinin ardından yeni yol haritası belirlenecek. 'PİR SULTAN ABDAL ÜNİVERSİTESİ'
Nevşehir Üniversitesi'nin adının "Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi", Tunceli Üniversitesi'nin adının ise "Pir Sultan Abdal Üniversitesi" olarak değiştirilmesi gündeme geldi.
Türkiye genelinde Alevi önderlerinin isimlerinin yaygınlaştırılması da planlanıyor. 'YAVUZ'DAN GERİ ADIM YOK
Ancak İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye "Yavuz Sultan Selim" adının verilmesi konusunda ise geri adım atılmayacağı belirtiliyor.
Öte yandan, Alevi dedelere maaş düzenlemesi üzerinde çalışılmıyor çünkü Alevi önderleri bu konuya sıcak bakmıyor.
Ayrıca cemevlerinin statüsü ile ilgili olarak uygun bir formül de aranıyor.
Hz. ALİ ile Peygamber Efendimizin sevgili Ehl-i Beytinin de düşmanı olan Muaviye ve oğlu Yezidden sonra Alevilerin düşman olarak gördükleri isim Yavuz Sultan Selimdir. Hal böyle iken 3. Boğaz Köprüsüne sanki başka bir isim yokmuş gibi Yavuzun ismin konulması Türkiyede ve yurtdışında yaşayan Alevileri tahrik etmekten başka birşey olmayacaktır.
Arkadaşlar, köprü meselesinde ben olaya şöyle yanlış bakıldığını düşünmüyorum. Çoğu canımız, köprüye Yavuz'un adı verilmesin diyor, haklıdır. Ama bu köprünün yapılması halinde vereceği çevre tahribatını da düşünmek gerekir. Deniliyor bu köprünün geri dönüşü yok, bari Yavuz'un adı konulmasın. Hayır, efendim! Böyle doğa katliamına sebep olan bu köprüye anca böyle büyük bir katilin adı konulabilirdi. Ama bu gidişe halk son verecek. İstanbul'un trafiği başka türlü de düzeltilebilir. Bu ülkenin kulak verilmemiş çok değerli mühendisleri var.
İmam-ı Cafer-i Sadık buyurmuştur ki, “Pir ikidir. Piri kamil piri cahil. Piri kamil odur ki, Evladı Resul’den ola. Evladı Resul’den olmakla da olmaz. Çünkü; Evladı Resul’ün bütün güzelliğini, bilgeliğini, turaplığını, sevgisini ve hoş görüsünü üstünde taşıyan o kişi piri kamildir.
Arkadaşlar, köprü meselesinde ben olaya şöyle yanlış bakıldığını düşünmüyorum. Çoğu canımız, köprüye Yavuz'un adı verilmesin diyor, haklıdır. Ama bu köprünün yapılması halinde vereceği çevre tahribatını da düşünmek gerekir. Deniliyor bu köprünün geri dönüşü yok, bari Yavuz'un adı konulmasın. Hayır, efendim! Böyle doğa katliamına sebep olan bu köprüye anca böyle büyük bir katilin adı konulabilirdi. Ama bu gidişe halk son verecek. İstanbul'un trafiği başka türlü de düzeltilebilir. Bu ülkenin kulak verilmemiş çok değerli mühendisleri var.
Öncelikle Hazreti Şah ile Yavuz'un savaşı bir sünni-alevi savaşı değildir buradan bu şekilde provakasyon yapan yobazlara duyuralım canlar. Bu savaşta Yavuz'ın ordusu da bektaşi alevisi yeniçeriler mevcuttu. Savaş tam bir kardeş katliamı olub her iki tarafın da canını yaktı. Burada Yavuz ismine verilen tepki de alevi-sünni gerginliği ile ilgili değil, sünnilere karşı değil işte bu kardeş kavgasına verilen tepkidir.
Hakikatte Yavuz da Şah da Birlik'in çarkıdır. Şimdi bir takım (çoğunluk) insanlarımız Yavuz'u, sünni halifeliği kendilerine getirdiği için bir mihnet göstergesi olarak onu idol edinebilir, doğal. Fakat alevilerin de Şah'ı idol edinmesi, pirlerin adının koyulmasını istemesi çoğunluk insanlarımızca doğal karşılanmalıdır. Aynı tolerans sünni vatandaşlardan da beklenir.
Bu durumda yapılacak yeni havaalanının isminin HACI BEKTAŞ-I VELİ havaalanı olmasını. Üniversiye isimlerinden vazgeçilmesini taleb ediyorum.
Canlar uçsunlar Hünkar'ın ocağına konsunlar
Hu erenler.
Öncelikle Hazreti Şah ile Yavuz'un savaşı bir sünni-alevi savaşı değildir buradan bu şekilde provakasyon yapan yobazlara duyuralım canlar. Bu savaşta Yavuz'ın ordusu da bektaşi alevisi yeniçeriler mevcuttu. Savaş tam bir kardeş katliamı olub her iki tarafın da canını yaktı. Burada Yavuz ismine verilen tepki de alevi-sünni gerginliği ile ilgili değil, sünnilere karşı değil işte bu kardeş kavgasına verilen tepkidir.
Hakikatte Yavuz da Şah da Birlik'in çarkıdır. Şimdi bir takım (çoğunluk) insanlarımız Yavuz'u, sünni halifeliği kendilerine getirdiği için bir mihnet göstergesi olarak onu idol edinebilir, doğal. Fakat alevilerin de Şah'ı idol edinmesi, pirlerin adının koyulmasını istemesi çoğunluk insanlarımızca doğal karşılanmalıdır. Aynı tolerans sünni vatandaşlardan da beklenir.
Bu durumda yapılacak yeni havaalanının isminin HACI BEKTAŞ-I VELİ havaalanı olmasını. Üniversiye isimlerinden vazgeçilmesini taleb ediyorum.
Canlar uçsunlar Hünkar'ın ocağına konsunlar
Hu erenler.
Yeniçeri ordusu alevi idi . Safevi ordusunda ise sunni sufiler mevcuttu . Eee hani bu bir alevi sunni savasiydi ? Demeki bir seyleri yanlis biliyoruz . Evet , bu 2 impaatorlugun bir varolus savasi idi . Bir guc mucadelesi , bir hakimiyet meselesiiydii . Bu savas sirasinda cesitli etnik ve dini kimlikler savas seyrini degistirme amaciyla kullanildi .(idrisi bitlisi ornegi ) savas boyle okunmalidir . Elestirileri ve karsi duruslari bu dogru olan tarihi duzle m uzerinde yapmaliyiz .
Hu.